Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

Verhit debat om nieuw Brussels vergaderpaleis

Geplaatst op: 13-06-2017

Het dagelijks bestuur van het Europees Parlement wikt en weegt of er een nieuwe vergaderkolos in Brussel moet komen. Het huidige gebouw voldoet volgens een intern memo niet meer aan de veiligheidsstandaarden.

De levenscyclus van het enorme gebouw waar 751 Europarlementariërs in vergaderen en hun kantoren hebben, zou op z’n einde lopen, meldde nieuwssite Politico. Een dure grap want het gebouw is niet erg oud - het werd in 1993 opgeleverd - en kostte omgerekend meer dan een miljard euro.

Nederlandse Europarlementariërs hebben er zo hun bedenkingen bij. „Een afschrijving van bijna 42 miljoen euro per jaar. Leg dat de burger maar eens uit”, sneert PVV’er Olaf Stuger. „Ik kan het niet geloven”, zegt Hans van Baalen van de VVD. „Waarom is dit nodig? Vanwege ruimtegebrek wordt er zelfs nu nog een toren bijgebouwd.”

Het CDA wil niet meteen voor de duurste optie gaan. „Veiligheid voor alles, maar laten we eerst alle opties op tafel krijgen”, aldus Europarlementariër Esther de Lange.

Volgens het interne memo voldoet het gebouw niet meer aan de veiligheidseisen en zouden onderdelen van het Paul Henri Spaak-gebouw in de Europese wijk in Brussel als dominostenen om kunnen vallen. Het dak in de plenaire zaal kwam in 2012 al eens gedeeltelijk naar beneden. Dat gebeurde in augustus - tijdens het zomerreces -, dus gelukkig vielen er geen slachtoffers.

Renovatie is ook een optie en kost volgens schattingen 300 miljoen euro. Maar veel beter is het om alles opnieuw op te bouwen, aldus de hoogste ambtenaar van het dagelijks bestuur, de Duitse secretaris-generaal Klaus Welle. Wat dat kost, wordt in het midden gelaten. Een eerdere studie uit 2015 stelde dat dat voor 430 miljoen euro zou moeten kunnen.

Welke optie ook gekozen wordt: zeker is dat eurosceptici weer volop in hun vooroordelen over geldverslindende Brusselse politici zullen worden bevestigd. Niet in de laatste plaats omdat de parlementariërs ook nog eens de beschikking hebben over een fonkelende kantoorkolos in Straatsburg, die drie weken per maand leeg staat.

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard