Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

PVV wil eind aan miljoenenverkwistende investeringen in lege luchthavens

Geplaatst op: 09-03-2015

EU-steun van € 660 miljoen in vliegvelden blijkt luchtkasteel

De Europese fractie van de PVV wil dat de Europese Commissie per direct stopt met het investeren van honderden miljoenen euro’s in lege luchthavens in afgelegen regio’s zoals Estland, Griekenland, Spanje en Polen. De ruim 660 miljoen euro EU-steun aan 20 regionale luchthavens gedurende de periode 2000-2013 blijkt slechts in de helft van de gevallen marginaal effect te hebben.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerd rapport ‘Door de EU gefinancierde investeringen in luchthavens bieden weinig waar voor hun geld’ (*) van de Europese Rekenkamer.

‘Investeren in luchtkastelen met zuurverdiende belastingcenten van Nederland als grootste netto-betaler van de EU, moet onmiddellijk worden gestopt’, stelt Europarlementariër Olaf Stuger (PVV). Stuger heeft sinds afgelopen zomer zitting in de commissie Regionale Ontwikkeling en wil deze positie gebruiken om de subsidiestroom te stoppen.

Geen poolshoogte

Stuger: ‘Dertien jaar lang geld pompen in vlieghavens waar haast niemand komt, zonder tussentijds poolshoogte te nemen hoe het voor staat, is een belediging van de belastingbetaler. Het zijn wel zijn centen die worden verkwist. Ik ga mij er hard voor maken dat periodieke controles standaard worden opgenomen bij het verlenen van subsidies. En dan geen controles door ambtenaren, maar van vakmensen die van hoed en de rand weten.’

Slechts de helft van de gesteunde vliegvelden wist het passagiersaantal te vergroten. ‘Cijfers werden opgeblazen om maar subsidie te krijgen. Het Zuid-Spaanse Cordoba ontving vorig jaar maar 7.000 reizigers, terwijl er 179.000 in de prognose werden vermeld. Bij vrijwel alle vliegvelden leidde de steun niet tot meer banen of welvaart. De Grieken vinden de subsidie ook lucratief. Vliegveld Kastoria boekte van 2005 tot en met 2012 een schamele omzet van 176.000 euro in totaal, maar wist wel 7,7 miljoen aan steungelden op te strijken.’

(*)http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/INSR14_21/INSR14_21_NL.pdf

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard