Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

PVV Europa wil opheldering over rookgordijn rondom windmolens

Geplaatst op: 01-04-2015

De PVV wil opheldering over het brandgevaar van windmolens dat volgens Engels onderzoek tien keer groter is dan door de duurzame industrie wordt voorgespiegeld. Zowel Nederland als de Europese Commissie geven miljarden euro’s subsidies uit aan windenergie en nu blijkt dat een groot deel daarvan letterlijk in rook opgaat.

Europarlementariër Olaf Stuger heeft de Europese Commissie een aantal kritische vragen gesteld naar aanleiding van onderzoek van het Britse Caithness Windfarm Information Forum (CWIF) dat vandaag werd bekend gemaakt. Volgens het CWIF zijn er wereldwijd tussen 1995 en 2012 maar liefst 1.328 ongelukken door defecte windturbines geregistreerd. Minstens 200 windmolens, ongeveer 15%, vloog in brand. In Nederland kwamen in 2013 nog twee monteurs om het leven bij een brand in een turbine in Ooltgensplaat.

Stuger: “Dit betekent dat er ongeveer 11 molens per jaar in rook opgaan. En daarmee ook tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld. Het is verontrustend dat de zogenaamde duurzame industrie die informatie achter heeft gehouden en zowel de Commissie, het parlement en alle Europese belastingbetalers bewust heeft misleid.”

Om de onderste steen boven te krijgen, heeft Stuger vandaag de volgende vragen gesteld aan de Commissie:

  1. Is de Commissie bekend met het onderzoek van CWIF?
  2. Houdt de Commissie, in tegenstelling tot de ‘duurzame’ industrie, wel cijfers bij betreft het aantal gevaarlijke incidenten, zoals branden, die kunnen ontstaan bij kapotte windturbines? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan de Commissie deze cijfers dan openbaar maken?
  3. Is de Commissie ook van mening dat er in werkelijkheid tot tien keer zo veel windturbines in de brand vliegen dan daadwerkelijk wordt gemeld? Zo nee, waarom niet?
  4. Kan de Commissie aangeven hoeveel windturbines er in Nederland de afgelopen jaren in rook zijn opgegaan? Zo nee, waarom niet?
  5. Uit het onderzoek blijkt dat als een windturbine in de brand staat het dan bijna onmogelijk is om deze nog te redden. Wat in de praktijk betekent dat een windturbine ter waarde van ongeveer 2 miljoen euro kan worden afgeschreven. Welke gevolgen heeft dit dan voor het Europese Milieu- en Energiebeleid en het subsidieren van windenergie?
  6. Hoeveel subsidie wordt er precies door de Commissie uitgegeven aan windturbines?

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard