Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

PVV eist opheldering EU-fraudebureau over uiterst traag onderzoek naar sjoemelmoskee

Geplaatst op: 12-03-2015

De Europese delegatie van de PVV eist opheldering van de Europese Commissie over het gebrek aan daadkracht van fraudebureau OLAF bij een sjoemelmoskee in Amsterdam.

In 2011 vroeg de partij de commissie al de subsidie van 1,4 miljoen euro terug te vorderen. De subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling was bedoeld voor een ‘laagdrempelige multifunctionele voorziening waarin activiteiten gericht op toeleiding naar werk plaatsvinden’. In de praktijk blijkt het om een moskeeverzamelgebouw te gaan.

‘Het lijkt erop dat het fraudebureau net zo lang draalt tot ze het onderzoek onder een Perzisch tapijt kan vegen,’ aldus Europarlementariër Olaf Stuger en lid van de commissie Regionale Ontwikkeling.
De PVV vraagt de Commissie het fraudeonderzoek naar deze zaak juist te intensiveren om de onderste steen boven te krijgen. Daarnaast dringt de PVV bij de Commissie aan op fraudeonderzoek bij vergelijkbare situaties.

Volgens Stuger is hier overduidelijk sprake van ongeoorloofd en oneigenlijk gebruik van Europese subsidiegelden: ‘Het verbaast me dat het fraudebureau nu al ruim drie jaar bezig is om te constateren dat het gebouw aan de Joubertstraat in Amsterdam-Oost geen opleidingscentrum is maar een moskee. Een uurtje posten en de conclusie is klip en klaar. Dus ik ben benieuwd met welk excuus het fraudebureau dit gedraal wil recht praten.’

Schriftelijke vragen aan de Europese Commissie:

  1. Wat gaat de Commissie en/of OLAF doen om dit onderzoek te intensiveren zodat de onderste steen boven komt?
  2. Wanneer gaat de Commissie en/of OLAF de onterecht verstrekte subsidie van 1,4 miljoen euro terugvorderen van deze sjoemelmoskee?
  3. Wat gaat de Commissie en/of OLAF voor actie ondernemen om fraude bij vergelijkbare situaties te achterhalen?

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard