Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

Het systeem kraakt in zijn voegen

Geplaatst op: 08-07-2017

De stemming zit er goed in bij de laatste zitting van het Europees Parlement van het parlementaire jaar in Straatsburg. Waar na het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump in 2016 met angst en beven werd uitgekeken naar wat 2017 zou brengen, is de sfeer in het pro-Europese kamp volledig omgeslagen. Wie doet de EU nog wat?

„Om half elf ’s ochtends gaan ze hier al aan de champagne”, smaalt PVV-Europarlementariër Olaf Stuger. „Gewoon, parlementariërs. Dat is toch niet normaal?” De EU is even decadent en wereldvreemd als altijd, wil hij er maar mee zeggen.

Maar waar de gevestigde orde vreesde dat 2017 met verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland zou kunnen uitdraaien op een rampjaar, hebben de populistische bewegingen nergens de macht gegrepen. Toch is volgens Stuger een ‘doorbraak’ op komst.

Niet alleen de Brexit en Trump, ook het Oekraïne-referendum, de bijna-verkiezing van de rechtextremistische Hofer tot president in Oostenrijk en het doordringen van Marine Le Pen tot de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn voor de PVV’er zaken om trots op te zijn. Stuger: „Het systeem kraakt in z’n voegen.”

Dat die mening niet wordt gedeeld door de andere Nederlandse partijen in het Europees Parlement mag geen verrassing heten. Nu de Unie weer lucht heeft gekregen, vooral door de verkiezing van Macron in Frankrijk, is het de bedoeling zo snel mogelijk hervormingen door te voeren zodat burgers voelen waar Europese samenwerking een meerwaarde heeft.

„Het rechtse populisme is weliswaar verzwakt, maar niet verslagen. Nu is het zaak alternatieven aan te dragen”, zegt VVD’er Hans van Baalen. Hij wijst vooral op de problemen met migranten en wordt op z’n wenken bediend. Het Europese beleid wordt steeds strenger en heeft inmiddels de contouren van het plan waarvoor de VVD in 2015 nog bakken kritiek kreeg: opvang in de eigen regio.

Duidelijk is dat Duitsland samen met Frankrijk de kar zal gaan trekken. „De EU heeft weer dynamiek gekregen”, vindt PvdA’er Paul Tang. „De chaos en idiotie van Trump heeft ons terug op onszelf geworpen. We moeten het zelf doen. Dat is nu duidelijker dan ooit.”

Halverwege 2017 en aan het einde van de politieke seizoen is duidelijk dat de echte hoogspanning is verdwenen. Parlementariërs zwermen de komende weken weer uit naar hun thuislanden en in september komt iedereen weer naar Straatsburg om van Commissie-voorzitter Juncker te horen wat de plannen voor komend jaar zijn.

Dat het populisme nu een pas op de plaats heeft gemaakt, is ook te danken aan de chaos die is ontstaan in de VS en Groot-Brittannië, betoogt D66’er Marietje Schaake. „Er is nu momentum, maar dat moeten we wel gaan benutten.”

De EU leeft nog, vernieuwt zich en ja - ook in het nieuwe politieke jaar zal er vast weer veelvuldig van de champagne genipt worden. Sommige dingen veranderen nu eenmaal nooit.

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard