Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

Europa in gevecht over klimaatdoelen Parijs

Geplaatst op: 14-06-2017

Ook als de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw-, transport- en bouwsector in 2030 30 procent lager is, is het nog maar de vraag of het lukt.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde woensdag wel in met dat doel, als alvast een belangrijk onderdeel van een pakket om de doelen van 'Parijs' uiteindelijk te kunnen halen. Het internationale akkoord streeft naar een afname in 2030 van 40 procent van de totale uitstoot, dus ook inclusief de uitstoot door de zware industrie.

,,Volstrekt onvoldoende’’ om de doelen te halen, is de visie van Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) op het deelakkoord van woensdag. Daar komt bij dat de lidstaten het voorstel ,,aan alle kanten’’ proberen af te zwakken. Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is blij dat het parlement ,,doorpakt’’.

Verdeeld

De EU-milieuministers buigen zich maandag over klimaatvoorstellen, maar zijn naar verwachting nog te verdeeld om een gezamenlijk standpunt in te nemen.

De parlementariërs debatteerden woensdag ook over de Amerikaanse terugtrekking uit het klimaatakkoord. Het besluit van president Donald Trump werd weggezet als ,,kortzichtig, egoïstisch en onverantwoord’’.

,Je kunt Trump de maat nemen, maar wanneer je zelf niet de afspraken van Parijs haalt dan grenst dat aan hypocrisie'', aldus Eickhout. PVV’ er Olaf Stuger hekelde de ,,hypocrisie’’ van leden van het parlement, die ,,tienduizenden eersteklasvliegtickets’’ boeken. ,,Wel iedereen op de vingers tikken maar ondertussen zelf weigeren het goede voorbeeld te geven.’’

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard