Europa van Naties en Vrijheid
Lid van Europa van Naties en Vrijheid
Logo Partij voor de Vrijheid - PVV

Blunder EU kost 347,6 miljoen huurschuld voor pompeus pand

Geplaatst op: 27-04-2017

De Europese delegatie van de PVV heeft met verbazing kennis genomen van een kostbare blunder in het huurcontract van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA). Het huurcontract van het exorbitant luxe kantoor op Canary Wharf, een van de duurste buurten van Londen, kent géén vroegtijdige opzeggingsclausule. Dat betekent dat na de Brexit de Europese belastingbetaler met een huurschuld wordt opgezadeld van maar liefst 347,6 miljoen euro.

PVV-Europarlementariër Olaf Stuger: ‘Dit is een stommiteit van de grootste orde. Ieder weldenkend mens weet dat je geen huurverplichting van dertig jaar moet aangaan zonder opzeggingsclausule. Wij willen nu van de Europese Commissie weten of er nog meer van dit soort huurcontacten bestaan.’

Momenteel is de regio Amsterdam officieel kandidaat als locatie voor het Europees Geneesmiddelenbureau. Het bureau moet namelijk van Brussel weg uit Londen, omdat het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten.

De blunder blijkt uit het verslag van rapporteur Ayala Sender van de EMA over het verlenen van kwijting voor de uitvoering van de begroting van het Europees Geneesmiddelenbureau voor het begrotingsjaar 2015.

Schriftelijke vragen PVV aan de Europese Commissie:
1. Hoeveel van dit soort huurcontracten zonder vroegtijdige opzeggingsclausules bestaan er nog meer? Graag een overzicht.
2. Voor wiens rekening komen de kosten uiteindelijk en heeft de Commissie rekening gehouden met het mogelijk uitreden van andere lidstaten in de toekomst?
3. Waar of in welk Verdrag staat dat een EU-agentschap gevestigd moet zijn in een EU-lidstaat en dat het niet mogelijk is om zich te vestigen buiten de EU?

Meer artikelen

The key to successful leadership today is influence, not authority.

- Ken Blanchard